HaberleTV Yorumu: Boyutu oldukça küçük olmasına rağmen 85 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen bu canlının ‘canavar’ lakabını alabilecek şekilde özelliklere sahip olduğu ifade ediliyor. Ayrıntılar yazıda…
Paleontologların Yoğun Mesaisi
Bu yeni bulunan ve buna benzer canlılara dair bilgilerin ortaya çıkarılması kolay olmuyor. Aktarılan bilgilere göre, özellikle fosillere dair bilgilerin ortaya konulabilmesi için paleontologların yoğun bir şekilde mesai harcaması gerekiyor. Bu canlı fosilinde de özellikle burun ve kırık olan üst çene kemiği incelenerek sonuçlar ortaya kondu.
Kansas’taki Önceki Araştırmalar
1991 yılında da aynı şekilde Kansas’ta araştırmalar yapıldığında bazı buluntulara rastlanmıştı fakat o kalıntılar yeni bulunan kalıntılara göre çok daha küçük bir canlıya ait izlenimi veriyordu. Yeni paylaşılan araştırma sonuçlarına ve Cincinnati Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü’nde yardımcı doçent olan araştırmacı öğretim görevlisi Takuya Konishi’nin açıklamalarına göre, bu yeni canlının boyu 13 metreye yakın boyutta.
Yeni Anatomi
Bilim insanlarına göre bu yeni keşif, farklı türdeki bir anatominin de çözümlenmesi gerekliliği getirdi. Bilim insanları, doğru sonuçlara ulaşabilmek için yine büyük boyutlarda olduğu ifade edilen, Orta Amerika ve Güney Amerika’da daha önce zamanlarda bulunan sırasıyla 100 milyon ve 75 milyon yıllık olduğu düşünülen fosilleri de inceledi.
Türü Henüz Belirlenemedi
Aktarılan bilgilere göre çok yoğun ve kapsamlı araştırmalara hatta karşılaştırmalara rağmen henüz bu bebek denilebilecek fosile sahip olan canlının hangi türe ait olduğu kesin olarak belirlenemedi. Kimi bilim insanları türünün Tylosaurus olduğunu iddaa ederken kimileri de Platecarpus türünden olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Araştırmadan henüz net sonuç alınamamasına rağmen, türün belirlenebilmesi için kapsamlı araştırmalar sürüyor.