HaberleTV Yorumu: Yılanlar 100 yıldan fazla zamandır ormanlarda dolaşıyor. Myanmar’dan gelen son araştırma sonuçlarına göre mezoik dönem sonuna ait olduğu düşünülen 99 milyon yıllık bir bebek yılan fosili bulundu.
Bu fosil bulunabilen en eski bebek yılan fosili. Science Advances sitesinde uluslararası bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre bu fosil yılanların kabuk değiştirmesine dair çözülmeyen bazı bilgilerin de çözülmesine yardımcı olacak.
Güneydoğu Asya
Bu ortak çalışma elbette Dünyadaki ve tarihteki bütün yılanlara dair bilgi verecek kapasiteye sahip olsa da en çok Güneydoğu Asya bölgesinde bulunun yılanlar hakkında bilgi veriyor. Albarta Üniversitesi’nden Michael Caldwell’e göre ise yapıları çok minik ve narin olduğu için bir bebek yılan fosilinin bu kadar korunmuş olarak ortaya çıkarılması bir mucize.
Kanada ve Çin de Katıldı
Yalnızca Kanada’nın Albarta eyaletinden değil, Çin hatta Avustralya’dan bilim insanlarının dahil olduğu çalışmada, yılan fosilinin kafasındaki bir bölümün kaybedildiği ve bazı kısımlarının zara gördüğü gözlendi. Buna sebep olarak da ormanlık alanda bulunan hamam böceklerinin ve diğer böceklerin saldırısı gösterildi.
Ekolojik Çeşitlilik
Bu bebek yılanın yaklaşık olarak 1.8 inç boyutlarında olduğu tahmin edilirken, bilim insanları bir önümüzdeki yıllarda başka bebek yılan fosillere daha hızlı ulaşılabileceğini de ifade etti. Gerek tekstilde, gerek doğada ve artık şehirde bile karşılaşabildiğimiz yılanlarla insanlığın 100 yıldan fazla bir geçmişi olduğu düşünülünce, ortaya çıkacak bilgilerin insan yaşamına da ışık tutacağı vurgulandı.